Mit csinál az épületgépészet?

Az épületgépészet az épület használói (lakók, dolgozók stb.) számára biztosítja a szükséges komfortot. Az épületgépészethez tartoznak a következő folyamatok: a vízellátás, a csatornázás, a gázellátás, a fűtés- és hűtéstechnika, valamint a légtechnikára. Ezek a részek (folyamatok) biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, a levegő minőségét, a vízellátást és a szennyvíz elvezetését. Ezeknek a kiépítéséhez általában szükség van épületgépészeti szerelőrendszerekre. Ezek segítségével lehet elvégezni a kiépítést, valamint segítséget nyújtanak a biztonságos munkavégzéshez, és hozzájárulnak a kiváló minőségű elkészült munkákhoz.

A villanyszerelési munkák, valamint az elektromos rendszerek tervezése, kivitelezése is az épületgépészethez tartozik, azonban Magyarországon nem vesszük ide, hanem külön szakterületként van nyilvántartva, elfogadva.

Egyéb épületgépészeti szereléshez tartozó munkálatok, melyek családi házak esetén kevesebbszer fordulnak elő, azonban mindenképpen érdemes őket megemlíteni: felvonó, mozgólépcső, mozgójárda, automata- és forgóajtó, irányjelző világító sáv, központi porszívórendszer, hő-, hang- vagy rezgésszigetelés.