Milyen emberi ételt adhatunk macskánknak?

A legtöbb felelősségteljes macska gazdi tisztában van azzal, hogy az emberi ételek nagy része nem való macskaételnek, mivel emésztőrendszerük nagyban különbözik az emberétől. Ennek ellenére vannak olyan emberi ételek, melyeket adhatunk macskánknak. Ezek közül fogunk néhányat cikkünkben bemutatni.

Amiket soha ne etessünk macskával

A hagyma, fokhagyma, szőlő vagy mazsola, cukros készítmények, csokoládé, alkoholos vagy koffeinmentes italok, még kis mennyiségben is ártalmasak a macskák számára.

Zöldségek

A macskák ragadozók, így szükségük van a húsra, ellentétben az emberrel, aki képes csak növényeken egészségesen élni. Néha azonban előfordul, hogy a macskák megkívánják a zöldségeket. Ilyenkor fokozott figyelemmel kell eljárni, adhatunk nekik pl. főzött répát, brokkolit, zöldbabot.

Sajt

Sok macska szereti a sajtot, mivel kiváló fehérjeforrás lehet számukra. Ennek ellenére azonban nagy többségük nem tudja probléma nélkül elfogyasztani, mivel felnőtt korukra sok macska laktóz érzékeny lesz. Ha sajtot szeretnénk adni a macskánknak, akkor először egy kis adagot etessünk meg vele, és várjuk meg a reakciókat. Emellett meg lehet próbálni a laktóz mentes sajt, tej adagolását is.

Hal

A legtöbb macska szereti a halat, mivel rengeteg szükséges tápanyagot tartalmaz számukra, ahogy azt a népszerű reklámokból is láthatjuk. Ennek ellenére van olyan, hogy túl sok halat etetünk meg macskánkkal, úgyhogy óvatosnak kell lennünk. Általában azt ajánlják, hogy nyers halat ne etessünk kedvencükkel.