Nagydobsza bemutatása

Nagydobsza Baranya megyében, az Ormánság és a Zselic találkozásánál, az Alvidéken található. A 6-os főúton közelíthető meg, Szigetvár és Barcs között fekszik.

A település nevét írásos formában először 1277-ben lehet megtalálni, Dubza néven. A kora középkorban egy Dobsza létezett csak, a tatárjárást követően alapított két helyen falut a lakosság, ezek elkülönülése később erősödött fel, amikor a reformátusok a mai Kisdobszára költöztek, a katolikusok pedig inkább Nagydobszát választották előszeretettel.

Nem csak írásos emlékek vannak arról, hogy a középkorban már létezett a település, mivel a török időkből fennmaradt adólajstromok is bizonyítják a falu középkori létét. Szigetvár 1566-os eleste után a törökök lebontatták Nagydobsza templomát.

Az 1950-es megyerendezéssel az addig Somogy megyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták 1978. december 31-én egyesítették Kisdobszával Dobsza néven, 1992. január 1-jétől újra önálló település.

Nagydobsza nevezetességei

  • Talpasház: az 1853-ban épült talpasház a délnyugat-dunántúli hagyományőrző, ún. faházövezet, ezen belül a református Szigetvidék tipikus épülete.
  • Az 1808-ban épült, barokk stílusú református templom.
  • Turul-szobor.

Annak ellenére, hogy kis település Nagydobsza, általános iskolával rendelkezik, így a fiatalok helyben, utazás nélkül tudják elkezdeni tanulmányaikat.