A gépipari gyártás előkészítése

A gépipari gyártás nem csak annyiból áll, hogy legyártjuk az adott gyártmányokat, hanem ez a gyártási folyamat csak egy előkészítési, szervezési folyamat után lehetséges. A gépipari gyártás három fajta lehet a mutatószám alapján: egyedi-, sorozat- és tömeggyártás.

Egyedi gyártás

Egyszerre csak egy vagy legfeljebb pár darab van a gyártási folyamatban, olyan gyártmányokat készítenek vele, melyeket egyediek, nem kell őket többször (tömegesen) legyártani.

Sorozatgyártás

Sorozatgyártás esetén egyszerre több munkadarabot is gyártunk, mely azt jelenti, hogy egy gépen egyszerre általában egyfajta munkadarabot, vagy gyártmányt készítenek el. A gyártás azonos körülmények között, azonos beállításokkal készülnek.

Tömeggyártás

Ilyenkor a gyártási folyamatot nem szakítják meg, hanem folyamatosan megy. A gyártmányok és munkadarabok hosszú ideig állandóak. Az egyes munkahelyeken csak egy állandóan ismétlődő műveletet végeznek. Az adott gépek csak egy adott folyamatot végeznek, és általában az egyes gépek össze vannak kötve egymással, és kiegészítik egymást.

A gazdaságosság

Nem csak mutatószám alapján csoportosíthatjuk a gyártási folyamat előkészítését, hanem gazdaságosság alapján is. Akkor számít gazdaságosnak egy gyártási folyamat, ha valamely vizsgált idő-intervallumban (általában az elkészített termék élete során) ez elvárásoknak megfelelő mértékű profitot termel a befektető számára.