Milyen tetőfedési anyagok léteznek?

A meglévő tetőszerkezet felújítása vagy cseréje nem egyszerű folyamat. Rengeteg lehetőség van, amik közül kiválaszthatjuk, hogy melyik a legjobb megoldás számunkra, mindegyik a saját előnyeivel és hátrányaival.

Mit vegyünk figyelembe kiválasztáskor?

  • Milyen nehéz a választott anyag: ennek függvényében kell a tetőszerkezetet elkészíteni.
  • A kiválasztott anyag elérhető-e közelünkben, valamint tudunk-e belőle olyat vásárolni, amilyet szeretnénk (színre, stílusra).
  • A szükséges kiépítési, valamint a jövőbeli karbantartási igényeket.
  • Megfelel-e a területre jellemző időjárási feltételeknek. Pl. szeles, esős, hideg helyekre nem biztos, hogy jó megoldás az általános tető, lehet, hogy speciális anyagokra lesz szükség.
  • Mennyi ideig tart a garancia, valamint a várható élettartam.

Bitumenes zsindely

Külföldön népszerűbb, de hazánkban is lehet választani tetőfedésre. Számos színben választhatjuk, valamint az egyik legolcsóbb megoldás. Hátránya, hogy várhatóan kevesebb ideig fog kitartani, mint a többi lehetőség, valamint nem biztosít olyan jó szigetelést.

Agyag- és betoncserép

Az agyag- vagy betoncserepek a legelterjedtebb tetőfedési megoldások Magyarországon, előnyük, hogy hosszantartóak, valamint ellenállóak, hátrányuk, hogy nagy súllyal rendelkeznek. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy teherbíró tetőszerkezetre van szükség ahhoz, hogy ilyen tetőcserepeket tudjunk felszerelni, ami költséges lehet.

Fémlemez fedés

A lemez fedés rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságainak, valamint kis súllyal rendelkeznek. Ennek megfelelően nem igényelnek nagy teherbírású szerkezetet, amit így olcsóbban el tudunk készíteni, valamint tetőcsere esetén kevesebb átalakítás szükséges ehhez a megoldáshoz. Az egyik ilyen fedés a rendkívül elismert Gerard lemez tető.