A dietetikus feladatai

A dietetikus feladataiA dietetikus olyan táplálkozástudományi szakember, aki egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos ismeretek birtokában képes táplálkozási tanácsot nyújtani. A dietetikus az egyetlen olyan táplálkozással kapcsolatos foglalkozás, melynek elvégzéséhez papírra van szükség. Ez azt jelenti gyakorlatban, hogy egy négy féléves egyetemi mesterképzést kell elvégezni hozzá, melyek külön szakirányként választhatók az ország egyetemeinek számos egészségtudományi karán.

A dietetikus fő feladatai közé tartozik a táplálkozással kapcsolatos problémák felismerése, kezelése, a táplálkozással összefüggő betegségek (cukorbetegség, elhízás, szív és érrendszeri megbetegedések, daganatos megbetegedések) megelőzése, kezelése, az egészséges táplálkozás megismertetése az emberekkel, személyre szabott diéta, étrend tervezése stb. Az egészségügy területein kívül a dietetikus hasznosítani tudja a megszerzett tudást pl. a vendéglátásban, élelmiszergyártásban, kereskedelemben, wellness és fitnesz központokban és mindezek mellett a médiában végezhet szaktanácsadást.

Manapság rengeteg gyerek és felnőtt küzd valamilyen táplálékallergiával, vagy intoleranciával. Nagyon fontos, hogy ha ezt idejében felismerjük és kezeljük, akkor a páciens semmilyen károsodást nem szenved, és megfelelő diétával teljes életet tud élni. A dietetikus ebben is segítségünkre lehet, mind a felismerésben, mind a kezelésben.

A dietetikus fekvőbeteg ellátásban, vagy járóbeteg ellátásban egyaránt tevékenykedhet.