Mit jelent, hogy egy klíma inverteres?

Mit jelent, hogy egy klíma inverteres?A klíma váráslás előtti utánajárás során az egyik legelső információ, amivel találkozhatunk, hogy szinte mindenki az inverteres klíma vásárlását ajánlja. De mit is jelent, hogy egy klíma inverteres, és tényleg ennyivel jobb az inverteres klíma?

Az inverteres klímához először is meg kell ismerni az on-off klímákat. Az on-off klímák a korábbi generációt jelentik, lényegük, hogy amikor működnek, akkor maximális teljesítménnyel működnek, egészen addig, amíg el nem érik a kívánt hőmérsékletet.

Az inverteres klíma ezzel szemben nagyon ritkán működik maximális teljesítménnyel, ehelyett a leadott teljesítmény a beállítások függvényében automatikusan változik. Ha messze vagyunk a célhőmérséklettől, akkor nagyobb teljesítménnyel működik az inverteres klíma, ha közel, akkor alacsonyabb a teljesítmény is.

A két klíma közötti működésbeli különbség a fogyasztás szempontjából jelent különbséget. Az inverteres klímák áramfogyasztása akár 30-40%-kal is alacsonyabb lehet, mint az on-off klímák fogyasztása. Mondani sem kell, ez jelentős különbségeket jelent a működési költségeket, az áram számlát tekintve.

A kényelmet tekintve is sokkal jobb az inverteres klíma, ugyanis nincs a folyamatos nagyon hideg levegő kifújása, hanem sokkal kellemesebb, elviselhetőbb levegővel hűti az inverteres klíma a helyiséget.

Az árat tekintve az inverteres klímák drágábbak, mint a régi típusú készülékek, azonban a működés során viszonylag hamar megtérül a beszerzési árak közötti különbség.