Milyen gyakran cserélj porzsákot a porszívódban?

Milyen gyakran cserélj porzsákot a porszívódban?A porszívók egyik alapvető tartozéka a porzsák, aminek a feladata, hogy összegyűjtse a porszívó által felszívott port. Gyakori probléma azonban, hogy sokan egy porzsákot használnak a végtelenségig, ami akár a porszívó meghibásodásához is vezetnek. Persze az sem járható út anyagilag, hogy minden használat után porzsákot cserélj, így meg kell találni azt az egyensúlyt, ami anyagilag és a porszívó teljesítményét tekintve a legjobb megoldás.

A porszívó megfelelő működét tekintve arra kell figyelni, hogy a porzsák nehogy kilyukadjon. A lyukas porzsákból ugyanis a porszívó belső részébe jut a por, ami a drágább alkatrészek meghibásodásához vezet. Arra kell tehát figyelni minden porzsák tisztításkor, hogy a porzsák ép maradjon, épségben legyen. Ha azt látod, hogy a porzsák anyaga kezdi megadni magát, haladéktalanul cseréld ki egy újra, mert ha már kilyukadt, akkor már késő.

Nem csak a porszívóra érdemes azonban tekintettel lenni, hanem az emberekre is. Egy porzsák tisztítása során nem lehet minden port, baktériumot, allergént eltávolítani a porzsákból. Ami pedig a porzsákban marad, annak egy része vissza fog kerülni a levegőbe, és allergiát okoz továbbra is. Emiatt célszerű legkésőbb 3-4 havonta cserélni a porzsákot, sőt, gyakrabban is, ha allergiás van a családban. Jó megoldás a porszemek levegőbe visszakerülésének megakadályozására a HEPA-szűrős porszívó, amely szinte tökéletes védelmet nyújt a legapróbb porszemet, baktériumok ellen is.