Az öntapadós tapéták felrakása

Az öntapadós tapéták felrakásaA falak díszítésére általában két megoldás közül szoktak választani az emberek, az egyik a festés, a másik pedig a tapétázás. A hagyományos tapétázás mellett egyre jobban elterjed az öntapadós tapéta, amit nem csak bútorokra, hanem falra is fel lehet helyezni. Lássuk, hogyan.

Az öntapadós tapéták legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzájuk ragasztót vásárolni, szakembert hívni, hanem saját magunk is fel tudjuk őket helyezni. Ezen tapéták egyik felén a mintázat látható, a másik felén pedig egy ragasztós felület van, védőpapírral lefedve. Ezt a védőpapírt kell eltávolítani, és már fel is ragasztható az öntapadós tapéta.

A felületeket tekintve szinte minden felületre fel lehet ragasztani, legyen az festett fal, üveg, fa, fém, műanyag. Arra kell ügyelni, hogy a felület sima legyen, különben nem fog olyan jól sikerülni a tapétázás, mint szeretnénk.

Első és nagyon fontos lépés, hogy a célfelület legyen zsír- és pormentes, különben nem kapunk megfelelő eredményt. Ugyan a felhelyezés nagyon egyszerű, érdemes nem egyedül nekiállnunk, egy kis segítség mindig jól jön.

Ügyelni kell arra, hogy a tapéta vízszintes részei ténylegesen vízszintesek legyenek, ebben egy vízmérték nagy segítségünkre lehet.

Az öntapadós tapéták beltéri használatra készülnek, ez nagyon fontos, az időjárás viszontagságait nem fogják kibírni, de beltéren használhatók vizes helyiségekben is.